Lava BV
Eifelgold lavameel / gruis

Lava in de drijfmest.


lava in de mest geblazen.
Deze methode is de afgelopen 20 jaar ontwikkeld in Oostenrijk en wordt zins dien met opzienbarende praktijk resultaten toegepast in Oostenrijk, Zwitserland en Zuid Duitsland. Een aantal jaren geleden zijn in Nederland de eerste  bedrijven met dit  systeem begonnen. Door de toevoeging van LAVA in de drijfmest kan men binnen 5 jaar volledig zonder kunstmest werken met betere resultaten en meer opbrengst!
Tijdens het mixen van de mest wordt er rechtstreeks vanuit een bulkauto lava in de mestput geblazen.
Binnen 10 seconden reageert de mest met de lava. De geur is weg. Stikstof wordt vastgelegd. Ammoniak wordt direct omgezet naar stikstof .

Van deze behandelde mest geeft men slechts 10 tot max 12 kub per keer over een ha gras, er is dan 50 tot 60 kilo stikstof beschikbaar! In het voorjaar voor de eerste snee daarna na elke keer weiden of maaien, het resultaat is dat de opbrengst per ha stijgt en dat de koeien meer melk geven per ha met minder krachtvoer, melkgiften van 7000 tot 9000 kg van alleen gras zonder krachtvoer is dan normaal. De gemiddelde leeftijd van de koeien op deze bedrijven is tussen de 7 en 9 jaar, bedrijven met gemiddeld 50 koeien die maar 5 kalveren per jaar aanhouden! 

Dit is de praktijk die men heeft opgebouwd.
Daarnaast hoeft men na deze behandeling het land niet meer te bekalken, kalk wordt overbodig.
Groot voordeel hiervan is dat kalk sporenelementen vastlegt die nu weer vrij kunnen komen, kalk legt sporenelementen vast zoals mangaan waardoor de vruchtbaarheid van de koeien wordt verstoord
De met lava behandelde mest voegt juist erg veel sporenelementen en mineralen toe aan de grond.
In Oostenrijk geeft men regelmatig demonstraties met onbehandelde mest die erg stinkt op het moment dat men de lava toevoegt  verdwijnt de geur direct.
Vooral deze opmerkzame praktijk resultaten waren voor ons de reden om dit systeem ook in Nederland te introduceren.


Veel klanten kopen een volle vracht waarbij ze een gedeelte in de mestput laten blazen 

en de rest opslaan in een silo zodat het ook als strooisel gebruikt wordt in de stallen.


Dieren en lava
Lavameel wordt gebruikt in stallen omdat het product dankzij zijn groot absorberend vermogen ammoniak bindt waardoor de geuroverlast sterk vermindert. Gebruik 250 gr per m2.  Weet u dat lavameel gemengd met zand een ideaal bad vormt voor uw kippen. Zorg ervoor dat uw kippen een stofbad kunnen nemen waardoor bloedluizen, teken en vlooien vermeden kunnen  worden. 

En wist u dat lava gezond is voor de spijsvertering van de dieren?!     Dus gras bemesten met lavameel is zeer goed voor al uw dieren.

 


E-mailen
Bellen
Map
Info