Lava BV
Eifelgold lavameel / gruis


 Al tientallen jaren is bekend dat onze gronden verschraald zijn en een gebrek tonen aan mineralen en vitaminen. Als het niet in de grond aanwezig is, kan het niet door de planten worden opgenomen en worden opgeslagen.
Het gevolg is dat groenten en fruit veel minder mineralen en vitaminen bevatten dan 50 jaren geleden en dat wij dus – ook al eten we verse groenten en fruit – veel minder vitaminen en mineralen binnen krijgen. Vandaar de noodkreet om hieraan iets te doen want iedereen kan op een eenvoudige manier helpen.

Gesteentemeel is fijn gemalen poeder van gesteente. 

Mineralisatie van de bodem
De boeren hebben begrepen dat ze hun akkers moeten remineraliseren en doen dit met gesteentemelen. 
Zowel grasvlakten, groentetuinen als siertuinen varen wel bij het gebruik van lavameel.
In plaats van standaard elk jaar organische meststoffen te strooien, wat duur is, heeft  lavameel vele kwaliteiten waarvan eentje bemesten is! Gesteentemelen zoals lavameel geven grotere, gezondere en meer weerbare planten.
Gesteentemeel is fijn gemalen poeder van gesteente. Een kenmerk is dat lava de bodemstructuur verbetert en zorgt voor een rijke aanvoer aan sporenelementen in de bodem.

Wat is lavameel / lavagruis of lavazand?
Lavameel is de fijn gemalen poeder van lava gesteente, afkomstig uit het Eiffel gebied. Dit gesteentemeel bevat een hoge concentratie aan silicium of kiezelzuur maar daarnaast ook calcium, fosfor, magnesium en klei mineralen.
Een andere zeer belangrijke factor is het hoog gehalte aan vele sporenelementen. Deze regelen de cel vorming en het ontstaan van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen voor alle leven, zowel plantaardig, dierlijk en menselijk leven! Lavameel zorgt als voedingsstofbinder en ionenwisselaar dat de plant de nodige voedingsstoffen kan opnemen uit de bodem.
Lavameel: het fijnst gemalen poeder van vulkanische gesteentemeel. Korrels vanaf 0.022 mm tot maximum 0.1 mm.
Lavagruis: heeft dezelfde kenmerken als lavameel maar is groffer van korrel, tussen 1 mm en 3 mm. 

Concreet betekent dit dat de spoorelementen en voedingsstoffen die in lavagruis aanwezig zijn, veel langzamer vrijkomen dan bij lavameel. 

Lavagruis wordt ook gebruikt om de bodemstructuur te verbeteren.
Waarom is lavameel een must voor de bodem?
Kiezen voor lavameel en geen ander gesteentemeel omdat lavameel een zacht gesteentemeel is waardoor hun voedingsstoffen beter oplosbaar zijn dan bij de andere gesteentemelen. Hoe fijner het meel is, hoe sneller de voedingsstoffen ter beschikking komen voor de planten. Vandaar dat we altijd kiezen voor lavameel als we de bodem willen verrijken en enkel voor lavagruis als we de structuur van de bodem op korte termijn willen verbeteren.
Hiervoor zijn zomaar 10 verschillende redenen:

Lavameel vervangt kalk om de zuurtegraad van de bodem op peil te houden
Het is helemaal ingeburgerd sinds zeer veel jaren: kalk moeten we strooien om onze zure grond te neutraliseren.  Met kalken wordt Calcium en magnesium aan de grond toegevoegd maar tegelijkertijd worden mangaan en andere spoorelementen aan de grond onttrokken. Sporenelementen zijn nu juist wat er al tekort in de bodem is dus kalken is niet zo’n goed idee. Beter is kalk daarom te vervangen door lavameel.

Lava is ook een meststof

Silicium die in een grote hoeveelheid in lava aanwezig is, zorgt dat fosfor in de grond beter opneembaar is voor de planten.
De mineralen in lavameel geven nuttige stoffen af, zoals kalium en magnesium. Kalium is vooral voeding voor de plant, terwijl calcium en magnesium niet alleen de plant voeden, maar ook dienst doen als zuurteregelaars en zorgen voor een goede bodemstructuur. Dus lavameel zorgt rechtstreeks of onrechtstreeks dat fosfor, kalium, calcium en magnesium ter beschikking komt van de planten.

Lavameel stimuleert de bodembiologie
Een bodem is idealiter neutraal of licht basisch. Zure grond doodt in de grond aanwezige micro-organismen. Dus moeten we zorgen voor een juiste zuurtegraad als we een levende bodem willen hebben met micro-organismen. Ze zorgen er immers voor dat de mineralen in de aarde (en uit het gestrooide lavameel) bruikbaar worden voor de planten. Zonder deze micro-organismen blijven de mineralen ‘opgesloten’, ze kunnen wel aanwezig zijn in de bodem maar ze zijn dan onbeschikbaar voor de plant. Remineralisering veroorzaakt dus een fenomenale groei van micro-organismen in de grond en het verhoogt daarmee de opname van voedingsstoffen door de plant.

Lava verbetert de structuur van de bodem
Met lavameel behandelde bodems, worden in de loop der jaren lichter om te bewerken. Lavagruis daarentegen kan direct de bodemstructuur verbeteren als dit in grote hoeveelheden in de grond wordt ingewerkt (1 kg per m2). Bovendien blijkt de lavakorrel na jarenlang aanwezig te zijn in de bodem, te verweren tot klei waardoor het klei-humuscomplex ontstaat. Vooral in zandgronden verhoogt lava de water absorberende kwaliteit van de grond. In natte periodes kan de lava korrel het water vasthouden om het vervolgens tijdens droge periodes terug af te geven. Er is gewoon een grotere waterbuffer aanwezig.

Lavameel bevat essentiële sporenelementen
Lava zorgt voor essentiële sporenelementen die fruit en groenten smaakvoller en gezonder maken. Essentieel betekent dat ze noodzakelijk zijn voor onze gezondheid. Dankzij de sporenelementen in lava komen er voldoende vitaminen en mineralen in de vruchten terecht. Planten kunnen bepaalde aminozuren, vetzuren en vitaminen zelf aanmaken maar geen mineralen produceren. Vitaminen, eiwitten, enzymen en aminozuren hebben nochtans mineralen nodig om hun taken te vervullen dus zo weet je meteen waarom ze zo belangrijk zijn.
Bij gebrek aan mineralen nemen de planten zware metalen uit de grond op, bijvoorbeeld aluminium, kwik en lood. Door de voedselketen komen deze zware metalen in ons lichaam terecht die we gemakkelijker absorberen bij gebrek aan mineralen. Dit kan uiteraard zeer nadelige effecten op onze gezondheid hebben.

Weerbaardere planten
Lava verstuiven op de planten zorgt voor meer weerbare planten. Dit kan zeer eenvoudig met een poeder verstuiver. Om de twee weken de planten verstuiven doet wonderen! Je groenten zullen sterker en gezonder zijn dan ooit.
De silicium die in de lava aanwezig is, verhardt het blad van de planten en verhoogt de zuurtegraad op de bladeren waardoor ze minder vatbaar zijn voor schimmels.
Lavameel tegen insecten
Lavameel trekt vocht aan, ze onttrekken dat aan het blad waardoor het blad verhardt maar het kan ook onttrokken worden aan de schadelijke insecten die op het blad aanwezig zijn. Denken we maar aan bladluizen, spint, rupsen…
Lavameel dat verstoven wordt op het blad, gaat de waslaag van de insectenhuid beschadigen waardoor ze gaan uitdrogen. Dit werkt vooral goed onder warme en droge omstandigheden. De fijne deeltjes van lava geeft bovendien irritatie op de luchtwegen van insecten waardoor ze minder actief zijn (eten) of vertrekken als ze dat kunnen.
Tip: Stuif wekelijks of om de twee weken uw buxushagen met lavameel om voor de jonge larven van de buxusmot een onaangename biotoop te creëren en uw buxushaag tegelijk meer weerstand en vitaliteit te geven.

Lavameel zorgt dat Co2 in de bodem blijft.
Dit broeikasgas wordt actief vastgelegd in de bodem door het gesteentemeel. Dit is zeer belangrijk omdat de CO2 dan niet in de lucht terecht komt en tegelijk in de bodem een waardevolle taak vervult voor de planten en bomen. Een win-win situatie dus!
Lavameel is ideaal in de composthoop.
Lava wordt vaak gestrooid tussen de verschillende lagen van de composthoop zodat de CO2 die ontstaat tijdens de compostering, gebonden blijft. Maar lava is -net zoals in de grond – in de composthoop belangrijk om de micro-organismen te doen toenemen waardoor het organisch materiaal snel wordt afgebroken en omgezet in bruikbare compost. Trouwens compost pieren zijn zot op lava! Lava bindt de voedingsstoffen aan zich waardoor ze niet kunnen uitspoelen of vervliegen. Gebruik 10 kg op 1M3 compost.

Samenvatting voordelen lavameel
Lavameel is alles in één en onmisbaar in de biologische tuin. 
Wanneer lavameel verstuiven en hoeveel?
Het beste stuiven we ’s morgens vroeg of ’s avonds. Om goed effect te hebben, mag het de volgende 12 u niet regenen. Gebruik 250 g per are, dit is voldoende. Verstuif om de twee weken gedurende het hele groeiseizoen van de planten. Hoe vaker je stuift, hoe meer je hiermee moet rekening houden dat je tegelijk op termijn de grond bekalkt. Dus zeker geen andere kalk toevoegen. Gebruik de handige verstuiver. Je kan het ook met de losse hand over de planten strooien maar dan krijg je nooit zo’n mooie verdeling. Het is de bedoeling dat er een dun laagje over de planten terecht komt. Een stofmasker opzetten kan nooit kwaad, zeker niet als je een grote tuin hebt en zeer regelmatig stuift.
300 g lava opgelossen in 10 l water. Je spuit dit op de bladeren. Na het drogen blijft het laagje stof op de bladeren achter. Bij gladde bladeren gaat er echter veel afvloeien en in de grond in plaats van op de bladeren terecht komen. 


 


E-mailen
Bellen
Map
Info