Deze methode is de afgelopen 20 jaren ontwikkeld in Oostenrijk en wordt met opzienbarende resultaten toegepast in Oostenrijk, Zwitserland en Zuid Duitsland. Sinds 2005 zijn in Nederland bedrijven met de toepassing van dit zelfde systeem begonnen.

Tijdens het mixen van de mest wordt er rechtstreeks vanuit een bulkauto 20 tot 40 ton eifelgold lava in de mest geblazen (ca. 30 kg per m3). Binnen 10 seconden reageert de mest op de lava. De geur verdwijnt en stikstof wordt vastgelegd.

Van deze behandelde mest begint men in het voorjaar,voor de eerste snee, met een eenmalige mestgift van maximaal 12 kuub per hectare.
slechts 10 tot maximaal 12 kuub per keer, over een hectare gras zonder kunstmest.

De werkwijze is als volgt. Er wordt in het voorjaar gestart door eenmalig deze methode uit te voeren. Vervolgens herhaalt men de behandeling, na het maaien of weiden.
De koeien geven meer melk met minder krachtvoer. Tussen de 7000 en 9000 kg melk per hectare op basis van gras, zonder krachtvoer, is normaal.
Kortom, de toepassing van deze methode zorgt voor een stijgende opbrengst per hectare.

De gemiddelde leeftijd van de koeien bij deze bedrijven varieert tussen 7 en 9 jaar. Dit zijn bedrijven met gemiddeld 50 koeien welke 5 kalveren per jaar aanhouden!
Dit is de praktijk die men heeft opgebouwd.

Daarnaast hoeft men, na deze behandeling, het land niet meer te bekalken. De ph zal zich stabiliseren.
Het grote nadeel van kalk is, dat het sporenelementen vast legt, waar onder mangaan. Dit geeft bij koeien problemen met de vruchtbaarheid.
Kalk geeft rijke vaders en arme zonen, is het spreekwoord.

De opmerkelijke praktijkresultaten die in het buitenland worden behaald zijn voor ons de reden geweest om dit systeem ook in Nederland te introduceren.