Het gebruik van Lava in de veeteelt
De basis van het ontstaan van vele ziekten ligt in de bodem. Met name in de voeding die van deze bodem afkomstig is. Laten wij ons hier echter beperken tot het vee.
Voedingsziekten zoals, kopziekte, melkziekte, staan met de nageboorte, mortelaro, tussenklauw ontsteking, hoefbevangenheid en noem ze maar op, ontstaan allemaal door scheve verhoudingen in het voer. Te veel nitraat, calcium, eiwit, te weinig koper , kobalt, selenium, zink, zwavel, enz.
Hoe langer je er over nadenkt. Naarmate je er meer over leest, des te moeilijker het wordt! Gelukkig zijn er bedrijven die laten zien dat het ook anders kan met weinig kosten, en een lage inspanning.

 

Koeien 70 tot 100 gram per dag

Paarden 50 gram per dag

varkens, schapen, geiten 15 gram per dagIn de praktijk blijkt dat de stankoverlast acuut minder is omdat lava een sterke ammoniakbinder blijkt te zijn, daarom ook zeer geschikt voor gebruik in stallen. 

Lavameel is geen geneesmiddel.

Lavameel in de boxen

Het strooien van lava in de boxen, in plaats van kalk, voorkomt een hoop ellende. Diverse elementen krijgen in lava geen kans om zich te vermeerderen en sterven onmiddellijk. Zelfs in natte lava. De lava die men in de boxen strooit komt in de mest. Via de mest komt deze weer op het land. Het blijft in functie. Diverse elementen worden in lava onschadelijk gemaakt. Zij hebben geen leefmilieu meer.


Lava over de kuil.
1 kg lava over 4 vierkante meter kuil . De kosten bedragen 55 cent per vierkante meter. Daar komt bij dat de lava die over de kuil gaat, weer door de koeien wordt benut.
Twee vliegen in een klap.