Wat is lava
Lava is de substantie die vrij komt tijdens een eruptie van een vulkaan. Lava stamt uit het binnenste van de aarde.
Het is een substantie die de bodem voedingrijk maakt.  Het is de meest vruchtbare grond die er is.

Lava als grondverbeteraar
Lava als grondverbeteraar, en wat het doet, is een vrij onbekende materie in Nederland.  Nauwelijks bekend is dat lava de rol speelt van katalysator bij de vorming van aminozuren, waar uit zich verder eiwitsubstanties vormen zoals prote?ne, enzymen, kernzuren enz. Uit lava ontstaan ook de kleimineralen en kleihumuscomplexen die nodig zijn voor de opbouw van humus.
Veel huidige grondmonsters tonen tekorten aan, zoals het tekort aan zwavel, zink, selenium, koper, kobalt enz.
Lava vult deze tekorten aan.

De invloed van lava op dieren
Een feit is dat de gemiddelde leeftijd van een Nederlandse koe 4 jaren is. 60% van de levers en nieren wordt afgekeurd voor consumptie. Een koe eet per dag zo?n 40 tot 60 kg voer van onze sterk verarmde gronden. Dit herhaalt zich iedere dag.

Lava is overvloedig voorzien van alle, voor planten en
dieren, belangrijke sporenelementen in hun natuurlijk evenwicht. Lava zorgt voor een lager nitraat en minder onbestendig eiwit in de voeding. Producten die met lava geteeld worden geven meer suiker en zetmeel en zijn eerder rijp. Lava slaat zonlicht op als een batterij en geeft die energie door.

Import van lava

Wellicht interessant om te weten is dat een groot aantal
landen waaronder China, Hawa? en het eiland Tenerife, de voordelen van lava reeds jaren benutten en hun lava niet exporteren. Veel praktijkervaring en kennis komt met name uit Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Waarom de kracht van lava?
De uitstekende resultaten die in het buitenland worden behaald zijn voor ons de reden geweest om lava in Nederland te importen. Daardoor ontdekken meer en meer bedrijven de kracht van lava.fileadmin/user_upload/stenengevenbrood.doc